Никои не е застрахован да изпадне в неудобно финансово положение и да се чуди как да излезе от него. Обикновено хората, които имат най-голяма нужда от финансиране, трудно го получават, защото не могат да докажат дохода си. Поради тази причина е създаден специален вид бързи заеми, а именно кредити за безработни.
Специализацията на небанковите финансови институции в тази насока е много полезна за голяма част от обществото ни. Заемът се явяват спасителен пояс в най-тежките им моменти. Кредитите за безработни, обикновено са и единствената възможност на хората за разрешаване на създалия се финансов проблем.

Кой може да кандидатства за кредити за безработни?

Няма строго ограничение. Всеки, който не може да докаже своя доход, а би желал да усвои заем. Обикновено това са хора без трудов договор, жени в майчинство, пенсионери и студенти. Единственото условие е да са български граждани над 18 години.

Как се кандидатства?
Възможно ли е да изтегля кредит като съм безработен?

Най-удобният начин за кандидатстване е онлайн. Сядате зад компютъра и попълвате бланката на самия сайт на компанията, която сте избрали.

Какви документи са ми необходими?

Няма да е нужно да доказвате доход, точно заради това е идеалната възможност за кредитиране на безработни хора. Нужна ви е само лична карта и банкова сметка на ваше име, по която да се преведе сумата на заема при одобрение.

Каква е сумата на кредита за безработни?

Това са много рискови клиенти от гледна точка на кредитната компания. За да се постигне баланс между риск и възвращаемост сумата, която можете да получите е около 400 лв. Някои компании предлагат и 500 лв.

Какъв е срокът за погасяване на заема?

Отново с оглед на големия риск и малката сума на кредитите за безработни, срокът за погасяване на задължението е около 1 месец. И това го прави още по-предпочитан. Все пак обвързването с кредитната институция е краткосрочно, а не дългосрочно както при банковите заеми.

Нужен ли е поръчител или гарант?

Отговорът на този въпрос е много кратък – Не. Единствено вие сте отговорното лице, което получава и дължи в последствие сумата по кредита. Тук от съществено значение е вашето кредитно досие. Ако то е чисто, то няма да получите отказ при кандидатстване за кредит за безработен.

Колко време отнема процедурата по кандидатстване и превеждането на кредита за безработен?

Бързите заеми онлайн са най-скоростният начин да получите пари. Първо няма да ви се налага да се разкарвате до офис, за да кандидатствате. Попълвате онлайн форма точно за 5-10 минути. Отговорът на заявката ви е известен в рамките на 5-15 минути.

При одобрение вече има няколко възможности за получаване на сумата от кредита за безработен. Те варират в зависимост от кредитната компания, която сте си избрали. Едната е да ви се преведат пари директно по банковата сметка. Другата е да ги получите от офис на компанията. Третата е да отидете на каса на EasyPay. Това са трите най-разпространени варианта за получаване на заема.

Всичко това може да се случи в рамките на 1 час или в най-лошия случай на 1 ден (изключителни рядко).

Сами разбирате, че е повече от лесно да изтеглите малка сума пари от кредитна институция. Изискванията са минимални, за да е възможно дори безработните да се възползват от този вид услуга.

Това, което трябва да прецените добре за самите себе си е следното:

  • Изборът на най-добрата за вас кредитна институция. Проучването е изцяло във вашите ръце. Цялата информация е достъпна и няма никакви скрити условия.
  • Да си изясните дали е възможно да обслужвате кредита си. Това че нямате трудов договор съвсем не означава, че не получавате никакви доходи, но дали те ще са ви достатъчни да си погасявате вноските на падежа? Колкото и малък да е срокът на договора на кредити за безработни, все пак има риск да не се справите с плащането му и това да се отрази много негативно на кредитната ви история.
  • Обмислете внимателно действията си и бъдете коректни към кредитната институция. В противен случай последствията са само и единствено за ваша сметка и във ваша вреда.